11390096_837678756307541_1538812999671696734_n

Workshops Klassieke Tekentechnieken 2017

WORKSHOPS TEKENTECHNIEKEN UIT DE TIJD VAN VAN EYCK, DÜRER EN BRUEGEL

In deze serie van 5 workshops van elk 5 uur leren we onder meer werken met  Zilverstift. Daarnaast besteden we aandacht aan het tekenen met ganzeveer, inkt, penseel, wassingen en het ‘ophogen’ met wit.

Van de Oude Meesters waren de meesten ook virtuoze tekenaars. Met relatief eenvoudige materialen als inkt, pen of penseel wist men meesterlijke effecten te bereiken. Al of niet gehoogd met wit. Vroeger werden deze technieken door kunstschilders vaak gebruikt voor het maken van voorstudies. Maar het eindresultaat kan ook gezien worden als een volwaardig kunstwerk.

P1460798 - kopie

De techniek die daarbij het meest tot de verbeelding spreekt, is die van de Zilverstift. Met geen enkel ander materiaal is het mogelijk om zo verfijnd en gedetailleerd te tekenen. Van Eyck maakte hiermee b.v. zijn beroemde portret van kardinaal Alberghati. Maar ook andere beroemde tekeningen en schetsen uit de 15e en 16e eeuw werden gemaakt met zilver en/of andere materialen. Denk hierbij aan kunstenaars als Da Vinci, Dürer, Hans Holbein de Jongere en Pieter Bruegel de Oudere.

INHOUDELIJKE OPZET

Als basis voor een aantal van deze technieken dient een speciaal geprepareerde ondergrond, die we na een introductie zelf gaan maken tijdens de eerste bijeenkomst. Vervolgens komt tijdens de tweede bijeenkomst de werkwijze van het arceren aan bod, waarna we onze eerste tekening in zilverstift maken. Verder komt het tekenen met de ganzeveer en verschillende soorten zelfgemaakte inkt aan bod. Daarbij kunnen wassingen met penseel worden aangebracht. Maar met een fijn penseel kan men een tekening ook helemaal op arcerende wijze uitwerken. Tot slot besteden we aandacht aan de techniek van het hogen met wit op getint papier. Met deze laatste techniek wordt het ook mogelijk om onze tekening in zilverstift of penseel een grotere plasticiteit en levensechtheid te geven.

P1270859

Gedurende de bijeenkomsten gaan theorie en praktijk hand in hand. D.w.z. dat er ook regelmatig kunsthistorische achtergrondinformatie wordt gegeven in de vorm van Powerpoint-presentaties en demonstraties. Wat in de lessen praktisch aan bod komt, staat samengevat in een bijbehorend lesbrief. Omdat we in deze workshops meestal werken met zeer specifieke materialen en gereedschappen zoals een zilverstift, zeer fijne tekenpenselen, pigmenten etc. zal de docent hiervoor zorgen. De kosten hiervoor zijn dan ook bij het lesgeld inbegrepen.

Doel van deze bijeenkomsten is enerzijds om beroeps- en/of amateurkunstenaars kennis te laten maken met een relatief beheerst en rationeel tekenproces, en daarmee juist in deze tijd hun ambachtelijke én artistieke idioom te vergroten. Anderzijds om restauratoren, kunsthistorici en geïnteresseerde leken de mogelijkheid te bieden, in een combinatie van theorie en praktijk, te ervaren op welke manier het tekenen én schilderen bij de Oude Meesters a.h.w. vanzelfsprekend en onlosmakelijk met elkaar verbonden waren.
Enige tekenvaardigheid en/of de bereidheid om planmatig te werk te gaan zijn wel aan te bevelen.

114

PRAKTISCHE INFO 

Docent: Jan Bustin

Locatie: CC Achterolmen, Van Eycklaan 72 Maaseik

Aantal workshops en lestijd: 5 workshops van elk 5 uur op vrijdag van 10 uur tot 15 uur.

Data: 13 okt. / 27 okt. / 10 nov. / 24 nov. en 8 dec 2017. De lessen vinden dus in principe om de 14 dagen plaats.

Cursusprijs: Euro 245,– p.p.

Dit bedrag is inclusief tekenmaterialen als zilverstift, tekenpenselen en diverse originele materialen voor het maken van speciaal geprepareerde ondergronden + reader met een samenvatting van de lesinhoud. Inwoners van de gemeente Maaseik en oud-cursisten van Jan Bustin krijgen Euro 10.– korting. Deze kortingen  zijn echter niet te combineren. Bij voorkeur inschrijven vóór 15 september 2017

Printversie Inschrijfformulier

Algemene bepalingen & informatie

Voor meer informatie kunt vrijblijvend contact opnemen met docent Jan Bustin via het Contactformulier  Bellen kan natuurlijk ook:

0049 (0))2456  508394 of mobiel 0031 (0)6 20504394