Van Eyck in Herentals

VAN EYCK EN DE VLAAMSE PRIMITIEVEN bij het DAVIDSFONDS HERENTALS

Los van stijlen en trends oogsten de schilderijen van Jan van Eyck al eeuwenlang bewondering en respect. Ook nu nog! Dat zijn werk er zo realistisch, zo brilliant van kleur en zo gedetailleerd uitziet wordt traditioneel, maar ook wel een beetje gemakshalve toegeschreven aan diens vermeende ‘uitvinding van de olieverf’. Maar uit vrij recent onderzoek is gebleken dat dit hooguit het halve verhaal is achter al die schitterende ‘Eyckiaanse’effecten.

Zonder te pretenderen het geheim van Van Eyck definitief te hebben ontraadseld brengt docent Jan Bustin u dichter bij deze uitzonderlijke schilder. Door middel van uitgebreid beeldmateriaal geeft hij een indruk van de regio en de periode waarin Van Eyck en zijn tijdgenoten leefden. Naast historische gebeurtenissen komen niet alleen sociaal-economische factoren, maar ook theologisch-filosofische achtergronden aan bod.

Vervolgens gaat hij in op de  stijlontwikkeling van de Vlaamse Primitieven, waarbij Van Eyck als pionier een prominente plek krijgt. Met een demonstratie van de schildertechniek vertoeft u even in een 15e eeuws atelier waardoor u ook meer inzicht krijgt in de samenhang tussen stijl en techniek van de Vlaamse Primitieven.

Locatie: Oud Gasthuis (zolderverdieping) Nederrij 133/a, Herentals (BE)

Data:  Vrijdag 25 sept / 2 okt / 9 okt / 16 okt. 2015

Tijd: Vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.30 uur

Voor meer informatie over cursusprijs en inschrijving bij het Davidsfonds:  Klik hier  

 

P1280516 - kopie

 

 

Davidsfonds 2015