VAN EYCK – DÜRER – HOLBEIN

SCHILDERTECHNIEKEN UIT DE TIJD VAN VAN EYCK, DÜRER EN HOLBEIN   

Inleiding: Onder invloed van kunstenaars als Da Vinci, Michelangelo en Raphaël werd de Italiaanse schilderkunst eeuwenlang gezien als toonaangevend en superieur. Maar in de 15e en vroege 16e eeuw waren het bepaald niet alleen Italianen die alom bewondering oogsten in heel Europa. Ten noorden van de Alpen waren er schilders actief die in hun werken uitblonken door hun realistische stijl, briljante kleuren en ongelooflijke details.

Een schrijver als Vasari probeerde dit succes misschien te verklaren met de vermeende ‘uitvinding van de olieverf’. Maar wie zelf al eens heeft geprobeerd om met hedendaagse olieverf te schilderen in de stijl van Jan Van Eyck,  Albrecht Dürer of Hans Holbein de Jongere weet, dat dit niet het hele verhaal kan zijn.  En ook uit vrij recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, naast specifieke materialen ook de opbouw en de schilder-methode een cruciale rol moeten hebben gespeeld.

P1610834

Opzet: Zonder te pretenderen het “geheim van Van Eyck” en zijn illustere collega’s Dürer en Holbein  definitief te hebben ontraadseld, is de opzet van deze workshops om met bepaalde materialen en in een laagsgewijze opbouw hun stijl en techniek zo dicht mogelijk te benaderen. In 6 bijeenkomsten van elk 5 uur wordt er achtereenvolgens aandacht besteed aan ondergrond en ondertekening; het modelleren; kleuropbouw en tenslotte  de details.  Uiteindelijk moet dit resulteren in een klein werk of fragment op paneel.

Docent: Jan Bustin (lees meer) 

P1330893

PRAKTISCHE INFO

Waar: Cultuur Centrum Achterolmen aan de van Eycklaan 72 in Maaseik (BE)  Vanaf de A2 richting Maastricht ter hoogte van de Afslag Roosteren/Susteren na 2 km rijden meteen over de grens. 
Wanneer: vrijdagochtend-middag van 10.00 tot 15.00 uur . In principe om de twee weken.
Start:  19 januari 2018 
Lesdata:  19 jan. / 2 feb. / 16 feb. / 2 mrt. / 16 mrt. en 30 mrt. 2018
Kosten: Deze bedragen 295,–  Inclusief BTW. 

Hierbij inbegrepen zijn de specifieke gereedschappen en materialen waarmee we gaan werken. Waaronder een met krijtgrond geprepareerd paneel, een paar speciale penselen en bijzonder tekenmateriaal. Daarbij komen olieverf, bijzondere pigmenten en bindmiddelen. Verder een uitgebreid lesboek met de beschrijving van de werkwijze en beeldmateriaal, dat als voorbeeld kan dienen. Professionele kunstenaars, restauratoren en/of kunsthistorici met een eigen BTW-nummer kunnen het in de cursusprijs inbegrepen bedrag voor BTW in sommige gevallen achteraf zelf verrekenen met de belasting. Inwoners van de Gemeente Maaseik of deelnemers die zich voor de start ook nog hebben aangemeld voor een andere cursus van Jan Bustin in dit seizoen krijgen 10,– Euro reductie. Van deze korting kan maar één keer gebruik worden gemaakt en kan daarom niet gecombineerd worden met eventuele andere kortingen. Bij voorkeur inschrijven vóór 25 december 2017

Printversie Inschrijfformulier

Algemene Bepalingen en Informatie 

15

Via het Contactformulier kunt u meer informatie aanvragen. Bellen kan natuurlijk ook: 0049 (0)2456 508394 of 0031 (0)6 20504394
Contactformulier contact-knopa