P1240211

VAN EYCK 1

VAN EYCK WORKSHOPS 2015-2016

De gegevens over de nieuwe serie Van Eyck Workshops in Maaseik zijn bekend. Hieronder leest u meer over de opzet, data en kosten. Neem voor meer informatie over de inhoud, inschrijving en algemene voorwaarden vrijblijvend contact op met docent Jan Bustin via het contactformulier.

 

contact-knopa
 Klik daarvoor hier 
 
reconstructieSCHILDERTECHNIEKEN uit de EEUW VAN VAN EYCK  
Inleiding: Los van alle stijlen en trends oogsten de schilderijen van Jan Van Eyck (1390? – 1441) al eeuwenlang bewondering en respect. Ook nu nog! Traditioneel wordt aan Van Eyck de “uitvinding van de olieverf” toegeschreven. Daarmee zou dan meteen te verklaren zijn waarom zijn werk er zó realistisch, zó briljant van kleur, en zó gedetailleerd uitziet.
Wie zelf al eens geprobeerd heeft met hedendaagse (lijn)olieverf te schilderen in de stijl van de Vlaamse Primitieven weet, dat dit niet het hele verhaal kan zijn.  En ook uit vrij recent wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat, naast lijnolie, andere ingrediënten een cruciale rol moeten hebben gespeeld bij de totstandkoming van al die schitterende “Eyckiaanse” effecten.
Opzet: Zonder te pretenderen het “geheim van Van Eyck”  definitief te hebben ontraadseld, is de opzet van deze workshops om met authentieke materialen en in een laagsgewijze opbouw de stijl en techniek van Van Eyck en de Vlaamse Primitieven zo dicht mogelijk te benaderen. In 6 bijeenkomsten van elk 5 uur wordt er achtereenvolgens aandacht besteed aan ondergrond en ondertekening; het modelleren; kleuropbouw en tenslotte  de details.  Uiteindelijk moet dit resulteren in een klein werk of fragment op paneel.
Docent: Jan Bustin
Waar: Cultuur Centrum Achterolmen aan de van Eycklaan in Maaseik. Bij genoeg interesse eventueel ook nog op andere dagen en/of een andere locatie in de Euregio 
Wanneer: vrijdagochtend-middag van 10.00 tot 15.00 uur . In principe om de twee weken.
Start:  30 oktober 2015.
Lesdata:  30 okt/ 13nov/ 27 nov/ 11 dec 2015 / 15 jan/ 29 jan 2016
Kosten: Deze bedragen 295,–  Inclusief BTW. 
Hierbij inbegrepen zijn de specifieke gereedschappen en materialen waarmee we gaan werken. Waaronder een met krijtgrond geprepareerd paneel, een paar speciale penselen en bijzonder tekenmateriaal. Daarbij komen authentieke pigmenten en bindmiddelen waarvan we zelf verf gaan wrijven. Verder een uitgebreid lesboek met de beschrijving van de werkwijze en beeldmateriaal, dat als voorbeeld kan dienen.  Professionele kunstenaars, restauratoren en/of kunsthistorici met een eigen BTW-nummer kunnen het in de cursusprijs inbegrepen bedrag voor BTW in sommige gevallen achteraf zelf verrekenen met de belasting. Inwoners van de Gemeente Maaseik of deelnemers die zich voor de start ook nog hebben aangemeld voor een andere cursus van Jan Bustin in dit seizoen krijgen 10,– Euro reductie. Van deze korting kan maar één keer gebruik worden gemaakt en kan daarom niet gecombineerd worden met eventuele andere kortingen. 
 afbeelding-tekenen
Jan Bustin (1961) is sinds 1988 actief als hoogste graads docent tekenen/schilderen en kunstgeschiedenis. Hij doet al vanaf zijn jeugd proefondervindelijk onderzoek naar de schildertechniek van de Vlaamse Primitieven. De laatste jaren o.m. ondersteund door  de uitkomsten van instrumenteel wetenschappelijk onderzoek  en het uitwisselen van kennis met organisaties en personen, die zich ook met deze materie bezig houden. Inschrijven en meer informatie via:  info@janbustin.nl  of op 06-20504394 Kijk ook op www.janbustin.nl  of meld u aan voor de Nieuwsbrief .

P1240998 - kopie - kopie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>