MIDDELEEUWSE SIERADEN MAKEN

MIDDELEEUWSE SIERADEN MAKEN

In onze streken kom je nog overal sporen van de Middeleeuwen tegen. Denk maar aan kastelen, grote en kleine kerken, die soms bijna duizend jaar geleden gebouwd werden.

puur3

En uit de Middeleeuwen kennen we ook verhalen van stoere ridders en schone jonkvrouwen; plunderende Noormannen en kostbare juwelen, die in eeuwenoude schatkamers toch nog bewaard zijn gebleven.

puur5

In de Middeleeuwen rond het jaar duizend dachten de mensen ook dat de wereld zou vergaan. Gelukkig gebeurde dat niet, maar de schrik zat er toch stevig in. Misschien ook niet zo vreemd, want het leven van de gemiddelde Middeleeuwer zat vol onzekerheden en angst voor oorlog, honger en pest.

pest

Goud en edelstenen gunden de mensen daarbij als troost een glimp van de Hemel en een sprankje Hoop. Kortom: het was een spannende periode, die nog steeds tot de verbeelding spreekt.

puur6

OPZET

In deze praktische workshops gaan de kinderen elk een eigen sieraad, ofwel als groepswerk andere kostbare voorwerpen maken in Middeleeuwse stijl. De workshops zijn geschikt voor leerlingen vanaf groep 5 t/m 8 maar de ervaring leert dat ook jongeren en volwassenen aan deze activiteit hun hart kunnen ophalen.
De workshops vormen in principe een afgerond geheel van twee praktijk-lessen van elk ongeveer 1 uur. Deze kunnen eventueel ook aaneengesloten plaatsvinden.

Jan Bustin zorgt voor specifieke materialen; voor algemeen gangbare materialen als scharen en plaksel, potloden etc. zorgt de school zelf.

Het mag duidelijk zijn, dat we vanwege de kostbaarheid van echte materialen of de moeilijkheidsgraad van de echte technieken met imitatie-materiaal werken. Maar dat neemt niet weg dat de eindresultaten net zo schitterend kunnen worden als de originelen.

P1430917

LESVERLOOP

In een Powerpoint-presentatie krijgen de kinderen na een korte introductie voorbeelden te zien van Middeleeuwse kostbaarheden. Daarna maken we kennis met de te gebruiken materialen en na een demonstratie gaan we zelf aan de slag. Technieken die we kunnen toepassen zijn: graveren in goud en zilver, emailleren, edelstenen zetten, vergulden en allerlei ander edelsmeed-technieken uit de Middeleeuwen.

puur2

RAAKVLAKKEN MET ANDERE LEERGEBIEDEN

Veel ontwerpen voor juwelen gaan uit van geometrische of meetkundige vormen als cirkels, driehoeken, vierkanten enz. Door het gebruik van geometrische vormen kan deze introductie ook gekoppeld worden aan een Reken-activiteit of het leren werken met passer en liniaal. Vanwege de praktische insteek, kunnen deze workshops ook gezien worden als een aanvulling op de Technieklessen.

puur4

UITBREIDING OF AANPASSING OP MAAT

In overleg en op verzoek van de school kan de inhoudelijk/didactische invulling van het thema ook gedeeltelijk worden aangepast aan het leerplan van andere vakken. In dat geval a.u.b. wel ruim op tijd aangeven wat men graag zou willen. Als extra aanvulling op, of ter vervanging van de praktijklessen kan Jan Bustin eventueel ook een geschiedenisles komen geven of een excursie naar een historisch gebouw in de eigen buurt of verder weg begeleiden.

contact.

contact-knopa