Lezing zilverstift Gent

ZILVERSTIFT EN RONDLEIDING IN GENT

Van Jan van Eyck kennen we twee portretten van één en dezelfde persoon, die over het algemeen geïdentificeerd wordt als Kardinaal Alberghati. Een geschilderde en één getekende versie. Laatstgenoemde heeft hoogstwaarschijnlijk gediend als voorstudie of schets naar het leven voor het later in verf uit te voeren geschilderde portret. Bij deze tekening heeft Van Eyck gebruik gemaakt van een zilveren stylus of pen, maar hier en daar tekende hij ook met andere metalen om dunne lijnen te zetten en arceringen op te bouwen.

P1460800

Op zich is het niet zo verwonderlijk dat iemand als Van Eyck, die  o.m. geroemd wordt om de geraffineerde afwerking van zijn schilderijen bij het tekenen voor deze techniek heeft gekozen. Want met geen enkel ander tekenmateriaal is het mogelijk om zo verfijnd en gedetailleerd te werken. Daarnaast hebben ook kunstenaars als Da Vinci, Dürer en Rembrandt in het verleden dankbaar gebruik gemaakt van dit delicate en edele materiaal.

Vibrations Susan Schwalb 2013

Vibrations – Susan Schwalb – 2013 – metalpoint on black gesso

Maar momenteel zien we ook dat binnen een meer moderne en abstracte opvatting het werken met zilverstift zich in een hernieuwde belangstelling mag verheugen. Wat daarbij onder meer opvalt is dat naast de verfijning in het figuratieve werk nu ook aandacht is voor de eigenschappen van het materiaal zelf. D.w.z. de karakteristieke, zij het subtiele effecten die als op zich zelf staande beelddrager een autonome rol kunnen spelen. Zilver of andere metalen worden niet alleen gebruikt om iets af te beelden of om een concept te verbeelden met om het even wat voor materiaal. Het tekenen met metaal (metalpoint) op speciaal geprepareerde ondergronden blijkt ook de basis te vormen voor het ontwikkelen van nieuwe concepten in een eigen, nadrukkelijk aan het materiaal gerelateerde beeldtaal.

EXPO MAASEIK 3 - kopie

LEZING OVER ZILVERSTIFT

Op zondagmiddag 29 mei vindt er in Galerie Ganache, Limburgstraat 14, 9000 Gent  (BE) een lezing plaats over het tekenen met zilverstift en andere metalen. Tijdens deze lezing maakt u kennis met deze bijzondere techniek aan de hand van fraaie voorbeelden uit het verleden en verrassende hedendaagse toepassingen.  Deelname aan de lezing in combinatie met een glaasje bubbels bij ontvangst en daarna een heerlijke afternoon tea kost Euro 19,–    I.v.m. het beperkte aantal plaatsen wel graag reserveren via info@galerieganache.be of op het nummer 0499/97.61.48.

10153968_622279061180846_394894268422274046_n - kopie

WORKSHOP OVER ZILVERSTIFT

Op vrijdag 24 juni staat eveneens in Galerie Ganache een praktische workshop over zilverstift en tekentechnieken uit de tijd van Van Eyck op het programma. Voor de Workshop Zilverstift dient men apart inschrijven en de kosten bedragen dan Euro 85,– Dit is inclusief materiaal, waaronder een zilverstift , koffe/thee en lunch en inc. BTW. Voor meer info kan u vrijblijvend contact opnemen via deze link  

De lezing en workshop wordt gegeven door kunstenaar-docent Jan Bustin.

RONDLEIDING DOOR GENT

Daarnaast kan men zich ook aanmelden voor een kunsthistorische rondleiding door Gent op zaterdag 25 juni. Daarbij light het accent op het Lam Gods van Van Eyck en de daarop afgebeelden bloemen en planten. Maar ook bij de restauratie van dit beroemde altaarstuk en bij de materialen en schildertechniek van de Vlaamse primitieven zullen we stil staan. De kosten bedragen ook hier euro 85,– (inclusief koffie/thee, lunch en de entree van 3 musea; St Baafs kathedraal met het Lam Gods/ Caermersklooster/ Museum Schone Kunsten).

Wanneer men zich zowel aanmeldt voor de workshop als voor de rondleiding krijgt men korting en betaalt men Euro 160,– ipv. 170,– Voor meer informatie kan men vrijblijvend  terecht op deze link of neem contact op met Jan Bustin

Voor een uitgebreider cursusprogramma rondom de teken en schildertechnieken van Van Eyck en de Vlaamse Primitieven: zie ook deze link

contact JAN BUSTIN .

contact-knopa