GARDEN 1

DE KLEINE ZEEMEERMIN

Groeien planten beter wanneer je tegen ze praat? En moet je dan Duits praten wanneer je tuin in Duitsland ligt?
Bij het snoeien van de klimrozen bedacht ik dat praten tegen planten misschien wel effekt heeft, maar of het echt hélpt?
Een paar jaar geleden stuitte ik in het rozendorp Lottum toevallig op de klimroos ‘Mermaid’. En mijn hebzucht werd meteen aangewakkerd. Voor wie de bloemen ooit gezien heeft niet zo verwonderlijk. Die zijn weliswaar enkelbloemig, maar naar binnen toe mooi verlopend geel en met meeldraden als gouden epauletten op een staatsie-uniform. Daarbij net zo gevormd en ook bijna net zo groot als een delicaat porceleinen schoteltje …. Kortom: zien is kopen. Ik kocht er dus meteen maar twee.
P1090175
Toen ik met mijn aanwinst thuis kwam en ze samen met nog een paar andere rozen voorlopig even inkuilde, had ik het nog niet echt in de gaten. Maar gaandeweg ben ik me steeds meer de toerist gaan voelen, die na een vakantie in Bengalen met een jonge tijger in zijn handbagage thuis komt. Want bij het planten kwam ik er op wel zeer pijnlijke wijze achter dat mijn kleine Zeemeermin over afgrijselijke dorens beschikt. En ik heb dan ook nog nooit bij het tuinieren zo hartgrondig in het dialect gevloekt als toen.
En hielp dat ? …  In zekere zin wel. Niet dat ik daardoor makkelijker los kwam of de pijn minder werd, maar de roos heeft wél het loodje gelegd. Al ontbrak het haar materieel aan niks ; ze weigerde gewoon aan te slaan. Ik had het eigenlijk kunnen weten… Ondanks haar exotisch klinkende naam kwam deze roos uit het Limburgse Lottum  en ik vermoed dat ze mijn vervloekingen `in ´t plat` dus woordelijk heeft verstaan. Uiteindelijk heb ik een jaar later het nog steeds gewoon ingekuilde tweede exemplaar op dezelfde plek gezet. Ik heb maar wijselijk niks gezegd onder het planten.
Inmiddels heb ik geleerd hoe je deze tijger ook zonder handschoenen kan aanpakken. Maar ik blijf op mijn hoede … Ze wordt geleid langs een muur …doet het geweldig, en ik beklaag de inbreker die een poging wil wagen over de muur te klimmen.
En als ik de prins uit het sprookje van Doornroosje zou zijn, en haar kasteel overwoekerd met ‘Mermaid’ zou aantreffen… dan zou ik zeggen:
“Meid… blijf jij maar lekker slapen ! ”